Valtteri Merilehto - Kuukauden Otelainen

Hei Otelaiset.

Olen 22 -vuotias vartija/palomies Raahesta. Aloitin kuntosaliharjoittelun ammattikouluun päästyäni. Siihen asti olin harrastanut monipuolisesti erilaisia urheilulajeja, muun muassa jalkapalloa, salibandyä, jääkiekkoa ja itsepuolustuslajeja. Näissä lajeissa tarvitaan pelisilmää, taitoa, ketteryyttä ja hyvää peruskuntoa ja niitä ominaisuuksia minulla oli kertynyt ihan hyvin useiden treenikertojen myötä. Vahvuuteni ei kuitenkaan ollut fyysiset ominaisuudet, koska olin nuorena hoikkarakenteinen ja sen vuoksi kaksinkamppailutilanteet olivat haasteellisia. Sinnikkyydellä piti yrittää pärjätä ja aika pitkälle sillä pärjäsikin. Kuntosaliharjoittelun myötä alkoi kuitenkin kertymään lihasvoimaa, mikä selvästi helpotti eri urheilulajeissa pärjäämistä ja nykyisinkin auttaa monessa lajissa.

Treenaan salilla 4-5 kertaa viikossa, jonka lisäksi pyrin tekemään kaksi - kolme muuta urheilutreeniä viikkoon. Liikuntaa kannattaa harrastaa monipuolisesti ja kehittää kaikkia kunnon osa-alueita. Liikunnasta tuli minulle elämäntapa. Fiilis onnistuneen treenin jälkeen on sanoinkuvaamaton ja sen fiiliksen haluan kokea aina vain uudelleen. Ammatinvalinta ja nuorena aloitettu sopimuspalokuntatoiminta oli yksi syy, miksi aloitin kuntosaliharjoittelun. Tärkein syy kuntosaliharjoittelun aloittamiseen minulle oli kuitenkin se, että halusin päivittäisten askareiden tekemisen olevan minulle helpompaa ja että jaksaisin töissä paremmin. Motivaatioita treenaamiseen toi se, kun painot alkoivat kasvamaan pikkuhiljaa isommiksi ja sarjakestävyys piteni. Myös salin ulkopuolella raskaalta tuntuvat esineet eivät enää tuntuneet niin raskailta. Kuntosaliharjoittelu toi pikkuhiljaa lisävirtaa yleiseen jaksamiseen ja päivittäisten askareiden tekemiseen.

Kuntosaliharjoittelu ei ole aina nousujohteista vaan joskus tulee vastaan tilanteita, jolloin kehittyminen pysähtyy tai hidastuu merkittävästi. Tämän olen saanut itsekin kokea. On saattanut mennä pitkiäkin aikoja treenatessa, etten ole asiaa tajunnut vaan jatkanut treenaamista sata lasissa. Lopulta se on johtanut loukkaantumiseen tai ylirasitustilaan, josta keho ei palaudu ilman lepoa. Alaselän olen kaksi kertaa loukannut pahemmin niin, etten ole pystynyt kumartumaan, nostamaan, saatikka istumaan normaalisti. Koen kuitenkin, että nämä asiat ovat opettaneet minulle, kuinka tosissaan olen lajin kanssa. Useiden kuukausien kuntoutus harjoitteilla ja riittävällä halulla olen selän kuntoon ja tällä hetkellä se on yksi vahvimmista lihasryhmistäni.

kuntosaliharrasta Valtteri Merilehto

Kun käyn Oulaisissa, niin itselle ainoa paikka treenata on ollut VAHVA OTE. Sali ei ole kooltaan isoimmasta päästä, mutta salin positiivinen ja kannustava ilmapiiri muiden treenaajien välillä sekä salin henkilökunta ovat isoimmat syyt, miksi treenaan täällä. Kokemukseni mukaan henkilökunta ei pidä salilla käyviä treenaajia pelkästään maksavina asiakkaina, vaan he kohtaavat aidosti ja kuuntelevat asiakkaitaan. Tämä on minun mielestä todella tärkeä asia. Ketään salilla treenaavaa ei katsota halveksuvasti vaan kannustetaan ja autetaan toista tarvittaessa. Salin kokeneimmat ja isoimmatkin treenaajat muistavat omat ensimmäiset treenikerrat, jotka olivat varmasti melkoista haparoimista. Minua kukaan ei alussa opettanut treenaamaan vaan kokeilemalla, virheitä tekemällä ja niistä oppimalla, etsimällä lajista tietoa lehdistä, kirjoista, internetistä ja tuhansien toistojen myötä sain rakennettua itselle perusrungon treenaamiseen. Tässä lajissa ei koskaan ole valmis, vaan aina voi oppia ja kehittyä paremmaksi. Aseta itsellesi tavoitteet ja ole valmis tekemään töitä sen eteen. Kun saat tavoitteet täytettyä, niin voit ja pitääkin nauttia siitä hetken, mutta aseta sen jälkeen uusi tavoite. Näin saat itselle loppuelämän kestävän mieluisen projektin. On kuitenkin muistettava, että riittävä lepo ja monipuolinen ruokavalio pitää olla kunnossa. Muuten treenaaminen kääntyy jossakin vaiheessa itseään vastaan.

Jos törmätään salilla, niin rohkeasti saa tulla nykäisemään hihasta ja kyselemään treeniin liittyvistä asioista. Parhaani mukaan autan ja opastan. Teen myös tarvittaessa kanssatreenaajille kuntosaliohjelmia ja ohjauksia.